Winkelmanagement (HW)

–Persbericht —

Nood aan opgeleide winkelmanagers

Hogeschool PXL en Provincie Limburg starten eerste nieuwe HBO5-opleiding in Limburg

De Vlaamse Regering gaf groen licht voor de nieuwe HBO5-opleiding Winkelmanagement in Hasselt. Het samenwerkingsverband PXL-Level heeft de toestemming gekregen om deze opleiding te organiseren. Concreet starten Hogeschool PXL en de Provincie Limburg (PCVO Limburg) vanaf oktober 2015 met het opleiden van winkelmanagers. De nood is hoog bewijzen cijfers van de VDAB.

HBO5

De opleiding Winkelmanagement is de eerste die als nieuwe HBO5-opleiding wordt ingericht. HBO5 staat voor Hoger Beroepsonderwijs Niveau 5, een niveau tussen secundair onderwijs (niveau 4) en professionele bachelor (niveau 6). Dit soort opleidingen moet georganiseerd worden vanuit een samenwerkingsverband tussen een hogeschool en een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO).

Knelpuntberoep

In 2014 waren er in Limburg in totaal een 300-tal vacatures voor winkelmanagers en verantwoordelijken in deze sector. Op Vlaams niveau is er een kwalitatief tekort aan geschikte kandidaten voor deze jobs, omdat kandidaten vaak niet over de gevraagde bekwaamheden beschikken.

De opleiding Winkelmanagement wordt georganiseerd in Hasselt, als centrale hoofdstad bereikbaar vanuit de hele provincie. De opleiding heeft exclusieve akkoorden met de steden Lommel, Genk, Sint-Truiden, Tongeren, Beringen, Maaseik, Bilzen en Hasselt. De verwevenheid met de hele provincie Limburg is van cruciaal belang.

Hasselt zelf is trouwens bekend als vierde winkelstad van België en breidt nog uit. De komst van Inno, Nespresso, Starbucks, Decathlon, Ikea en Primark bewijzen de populariteit van Hasselt als Shoppingstad. Ook Maasmechelen Village is een heel belangrijke partner voor deze opleiding. Het merkendorp heeft een sterke internationale aantrekkingskracht.

Daarnaast heeft de opleiding akkoorden gesloten met partnerorganisaties en handelszaken uit de regio en bovenlokaal: Voka, VDAB, Unizo, LRM, Spar, Colruyt, AVEVE, Bruno’s, AS Adventure, Creneau enzovoort.

Winkelmanagement

De opleiding winkelmanagement gaat om een programma van 120 studiepunten gespreid over 2 of 3 academiejaren. Ze is gebaseerd op twee beroepskwalificaties: winkelmanager van klein of groot winkelpunt en departementsverantwoordelijke van een groot verkooppunt. Deze zijn bepaald door de beroepssector.

Volgens de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie) biedt de opleiding ‘Winkelmanagement’ van PXL-Level 5 kansen aan een breed doelpubliek om de bijzondere wereld van de retail te leren kennen en via professioneel opgeleide retailers de regio te versterken.

Jean-Paul Peuskens, gedeputeerde voor onderwijs, Provincie Limburg: “HBO5 is bijzonder belangrijk voor de toekomst van onze provincie. We kunnen optimale opleidingskansen bieden, en studenten en cursisten onmiddellijk begeleiden naar de juiste studiekeuze. Met een HBO5-diploma vergroot je je kansen op tewerkstelling, en kan je doorstromen naar een bacheloropleiding. De opleiding winkelmanagement biedt een goed evenwicht tussen theorie en praktijk, en speelt in op de noden binnen onze provincie.”

David Winkels, directeur, Maasmechelen Village: “We hebben zo een opleiding nodig die dichtbij is voor iedereen: vanuit Hasselt. PXL kennen we als betrouwbare en kwaliteitsvolle partner.”

Ben Lambrechts, algemeen directeur, Hogeschool PXL: “Dankzij een sterk partnernetwerk kunnen we een opleiding aanbieden die goed aansluit bij de noden van het werkveld. Cursisten kunnen onmiddellijk ervaring opdoen, en leren de sector als het ware van binnenuit kennen. Samen met onze partners kunnen we authentiek onderwijs leveren, dat kwalitatief hoogstaand is.”

Tom Vandeput, schepen economie stad Hasselt: “Hasselt is bekend als vierde winkelstad van België en breidt nog uit. De komst van Inno, Nespresso, Starbucks, Decathlon, Ikea en Primark bewijzen de populariteit van Hasselt als Shoppingstad. Ook Maasmechelen Village is een heel belangrijke partner voor deze opleiding. Het merkendorp heeft een sterke internationale aantrekkingskracht.”

–einde persbericht–

Gegradueerde in het winkelmanagement

De opleiding Winkelmanagement omvat 120 studiepunten waarbij de gemiddelde studiebelasting op 25 uur per studiepunt wordt ingeschat. Deze opleiding wordt aangeboden in 3 academiejaren van elk 40 studiepunten. Elk academiejaar van 40 studiepunten bestaat uit 2 semesters.

Ongeveer één derde van de voorziene studietijd voor werkplekleren besteed je aan zelfstudie (verwerkingstijd: bijkomende opzoekwerk, rapporten opstellen …); twee derde van de voorziene studietijd voor werkplekleren realiseer je op de werkplek. Concreet betekent dit dat je gemiddeld 1 dag per week leert in de retailsector. Op het einde van de opleiding heb je 41 studiepunten effectief op de werkplek verworven.