Neil over onze opleiding automechanica

“Dankzij deze opleiding had ik het lef om mijn camper uit elkaar te vijzen”

Welke opleiding volg je aan PCVO Limburg?

“Ik zit momenteel in mijn 3de jaar automechanica. In het begin van de opleiding leerden we vooral over de montage en demontage van het motorblok. Nu ik in het 3de jaar zit focussen we meer op foutcodes en het oplossen van problemen, wat ik erg interessant vind.”

Waarom volg je deze opleiding?

“Ik heb zelf thuis een aantal wagens. Maar ook mijn kinderen hebben al een eigen auto. Zo gebeurde het soms dat er elke maand wel iemand naar de garage moest, hetzij voor een standaard onderhoud, hetzij voor een herstelling. Zo liepen de kosten erg op en nam ik het initiatief om deze opleiding te gaan volgen.”

Hoe ben je bij PCVO Limburg terechtgekomen?

“Ik had wat opleidingen opgezocht op internet, maar veel van mijn kennissen raadden aan om eens te kijken naar het aanbod in België. In Nederland zijn de opleidingen eerder theoriegericht, terwijl je hier echt in de praktijk aan de slag gaat. Waar je in Nederland één motorblok hebt voor 10 studenten, heeft in België elke cursist zijn eigen motorblok om mee te oefenen.

Wat vind je goed aan de lessen?

“De combinatie van theorie en praktijk. Onze lesgever Serge legt de theorie kort en duidelijk uit, waarna we die meteen zelf mogen omzetten in de praktijk. Daarbij begeleidt Serge elke cursist individueel: hij laat je eerst zelf proberen en grijpt in of geeft extra uitleg waar nodig.”

Wat is je fijnste herinnering aan de lessen?

“Ik heb thuis een Ford Transit Camper, waar een defect aan was. Ik heb deze meegebracht naar de les en het motorblok en de versnellingsbak gedemonteerd. Er bleek een lek te zijn aan het motorblok, dat ik met de hulp van de lesgever heb kunnen herstellen. In de paasvakantie ben ik met de camper door het Verenigd Koninkrijk gereisd: 1751 kilometer afgelegd zonder problemen. Dankzij deze opleiding had ik het lef om zelf mijn camper uit elkaar te halen en te herstellen. Daar ben ik enorm trots op!”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Voor mij blijven auto’s voorlopig mijn hobby, maar ik heb wel een klein atelier gekocht op 10 minuten rijden van mijn huis. Daar voer ik onderhoud en herstellingen uit aan mijn eigen wagens en aan die van enkele vrienden. Zo kan ik extra veel oefenen. Als ik de opleiding Automechanica heb volbracht wil ik ongetwijfeld wel weer iets nieuws leren. Bij PCVO Limburg zijn er veel opties: ik kan een voertuigen-gerelateerde opleiding volgen zoals carrosserie of lassen, maar ook koken lijkt me heel erg leuk om te doen. Je bent immers nooit te oud om te leren.”

Wil jij net als Neil aan auto’s leren sleutelen? Ontdek onze opleiding Automechanica via https://www.pcvolimburg.be/automechanica