Cursisten herstellen rolstoelen voor Tanzaniaans ziekenhuis

Van GSV Toekomst – een sportvereniging voor personen met een beperking – kreeg ons centrum de vraag om enkele afgedankte rolstoelen te hestellen voor de revalidatieafdeling van een Tanzaniaans ziekenhuis.

Van een band herstellen tot kapotte spaken vervangen: onder begeleiding van leraar Fietshersteller Ben Bosmans zorgden onze cursisten ervoor dat de rolstoelen terug rijklaar waren. “Nochtans is het herstellen van rolstoelen en fietsen niet één-op-één met elkaar te vergelijken. Zo is het richten van een wiel bijvoorbeeld veel moeilijker bij een rolstoel dan bij een fiets, omdat het wiel bij een fiets aan twee kanten vastgeklikt zit en bij een rolstoel maar aan één kant. Maar aan de hand van de technische vaardigheden die de cursisten opdeden tijdens de lessen konden ze alle nodige herstellingen uitvoeren.”

Op dit moment zijn een 25-tal rolstoelen onderweg naar de revalidatieafdeling van het Mikumi-ziekenhuis in Tanzania, waar ze gebruikt zullen worden om rolstoelvaardigheden aan te leren aan patiënten.