Aan de slag met nieuwe media

In deze cursus maak je kennis met verschillende aspecten van nieuwe media waaronder:

 • Sociale media: FaceBook, Twitter, Google+, LinkedIn, Instagram, Skype, Pinterest, WhatsApp en Viber.
 • Clouddiensten
 • Online Winkelen: aankopen en verkopen, Internetbankieren, gebruik digitale ID, Tax On Web, … Wat is het, hoe werkt het en is het veilig?

Maak kennis met deze nieuwe media. Hoe werkt het op pc, tablet of smartphone? De rode draad in deze cursus is veiligheid en privacy.

 Module 1: Aan de slag met nieuwe media

FaceBook

 • Een Facebookaccount maken
 • Je Facebookprofiel instellen
 • Facebookvrienden maken en beheren
 • Berichten op Facebook posten
 • Een fotoalbum op Facebook publiceren
 • Privacy en veiligheid instellen
 • Je Facebookaccount verwijderen

Veilig shoppen op het internet (Online aankopen en -verkopen)

Dankzij het internet kan je vanuit je luie zetel over de hele wereld shoppen! Maar hoe zit dat met de betaling? Is het veilig om zomaar het nummer van je kredietkaart door te geven? Hier leer je verstandig te winkelen op het Internet!

Online bankieren

Bijna alle Belgische banken bieden de mogelijkheid aan om je bankverrichtingen online te doen. Het grote voordeel van online bankieren is dat je van thuis uit al je bankzaken kan opvolgen en beheren en dit 24 uur op 24 uur, alle dagen van de week.

Online bankieren zit in de lift! Je kan de saldi van je rekeningen raadplegen, overschrijvingen uitvoeren, rekeninguittreksels afdrukken, domiciliëring beheren, …

Wanneer je via de website van uw bank, elektronisch gaat bankieren, gaat dit automatisch via een beveiligde verbinding. We gaan na hoe je dit digitaal beveiligingscertificaat kan herkennen. Je kan ook eenvoudig en snel uw vermogen online beheren. Je krijgt een totaalbeeld van je beleggingsportefeuille.

We gaan deze mogelijkheden bekijken via de online demo’s van de verschillende banken.

Privacy en veiligheid op Internet en Sociale Media (komt als rode draad doorheen de volledige cursus)

Onze private gegevens beschermen op een veilige manier is een topic dat hoe langer hoe meer in de belangstelling staat.

Wat dat juist betekent en hoe dat moet gebeuren wordt wel vastgelegd in wetteksten, maar in deze geglobaliseerde wereld worden die wetteksten niet in alle landen op dezelfde manier geïnterpreteerd. Misverstanden daaromtrent kunnen dan ook soms verstrekkende gevolgen hebben.

In deze les staan we stil bij de veiligheidsaspecten van internet, e-mail, sociale media en dat zowel op pc als op tablet en Smartphone. Wat je erop zet blijft wel je eigen verantwoordelijkheid maar zo heb je toch een beter zicht op eventuele gevolgen van bepaalde gegevens.

Clouddiensten

Verplaatsen naar de cloud. Draaien in de cloud. Opgeslagen in de cloud. Geopend vanuit de cloud: het lijkt wel of tegenwoordig alles zich ‘in de cloud’ afspeelt. Maar wat houdt dit wazige concept nu eigenlijk in? We maken kennis met drie Clouddiensten: Google Drive, Microsoft Onedrive en Dropbox.

Werken met een digitaal prikbord

In deze les maak je kennis met het digitaal prikbord Pinterest, hoe werkt het en waarvoor zou jij het kunnen gebruiken?

Een wandelroute uitstippelen met Google Maps

 Module 2: Vlotter werken met nieuwe media

Gratis bellen met Skype on web

Hoe vul ik mijn belastingen in via het internet?

Om je belastingbrief via het internet te kunnen invullen, moet je eerst kunnen opgeven wie je bent. Dat doe je met je identiteitskaart; vroeger met een token. We beginnen dan ook eerst met de software te installeren die nodig is om de kaartlezer te doen functioneren.

Met onze identiteitskaart in de kaartlezer kunnen we opgeven wie we zijn. We overlopen waarvoor we de elektronische identiteitskaart vandaag allemaal kunnen gebruiken. Als laatste toepassing zien we dan de belastingaangifte. Stap voor stap wordt de belastingaangifte met Tax-on-web uit de doeken gedaan. Je leert zelf je belastingen in te vullen via het web, maar belastingadvies kunnen wij echter niet verstrekken.

Bekijk je omgeving door de bril van Google. (Eerste + tweede module)

Het internet biedt interessante mogelijkheden. Drie ervan worden gratis aangeboden door Google. Zo maak je in deze les kennis met Google Earth, Maps en Streetview. Met Google Earth kan je inzoomen op (bijna) elke plek van de wereld. Zo kan je bijvoorbeeld de ligging van je vakantiehotel vooraf bekijken. Met Google Maps kan je een reisweg uitstippelen van A naar B. Je krijgt die reisweg op kaart maar ook in tekstvorm. Zo kom je zeker op je bestemming. De derde mogelijkheid is Google Streetview. Deze functie is beschikbaar voor een aantal steden. Je kan hiermee een virtuele wandeling maken langs straten, pleinen, parken en zelfs inzoomen op wat je interessant vindt.

Praktijkoefening een Citytrip organiseren voor een groep

In deze lessen komen een aantal geziene onderdelen uit de eerste en tweede module aanbod en wordt kennisgemaakt met nog andere onderdelen zoals Google Presentatie, Google Documenten en Google spreadsheet. Je leert afspraken plannen en delen met een digitale agenda, …

Wat is Twitter en hoe werkt het?

Twitter is een zogenaamde microblogging website. Dat wil zeggen dat mensen in hele korte berichten (144 karakters) vertellen waar ze mee bezig zijn. Anderen kunnen deze mensen volgen. Als je een aantal mensen volgt dan krijg je in een overzicht te zien wat er speelt in hun leven.

De elektronische identiteitskaart (e-ID)

Wat heb je nodig en waarvoor kun je het gebruiken.

Maak een persoonlijke kaart met My Maps van Google

Je plant een uitstap en je wil alles in kaart brengen, waar kan je parkeren, welke bezienswaardigheden wil je zeker bezoeken, welke route kan je te voet het beste nemen en waar kan je een lekkere hap en een drankje benuttigen? Dit plan je met een eigen kaart die je in My Maps maakt.

Deel je mooiste foto’s met Instagram

Google Blogger

Wat is een blog(ger) en hoe kun je in een aantal stappen zelf een blog maken?

 Module 3: Haal alles uit nieuwe media

Gegevens back-uppen en bewaren van je PC, tablet, smartphone: naar aanleiding van de voorbije Randomvirusaanvallen.

Leer alles over WhatsApp

WhatsApp is een populaire app voor de smartphone. Je verstuurt er berichten en foto’s of video’s mee naar je contactpersonen. De app werkt via je internetverbinding. In tegenstelling tot een sms betaal je daarom niet per verstuurd berichtje. In deze cursus leer je de app gebruiken:

 • Wat WhatsApp is en welke kosten eraan verbonden zijn.
 • WhatsApp downloaden en instellen.
 • Berichten en media (foto’s/video’s) versturen.
 • Een groepsgesprek aanmaken, gebruiken en verlaten.
 • Media en chats (gesprekjes met anderen) beheren.
 • Privacy-instellingen voor WhatsApp.
 • Zaken om op te letten in verband met veiligheid.
 • Bellen via WhatsApp.
 • De webversie van WhatsApp voor de tablet en computer.

Google Plus

Google Plus is het sociale netwerk dat Google in 2011 heeft geïntroduceerd. Met je Google Plus account kan je veel, maar wat allemaal? In dit onderdeel van de les probeer ik een overzicht te geven wat er mogelijk is met Google Plus.

Digitale erfenis

Je digitale erfenis, wat is het en hoe stel ik dit safe.

Bekijk en wis bewaarde wachtwoorden in Chrome.

Hoe verwijder ik mijn cookies op mijn pc, tablet en smartphone?

Online werken met Google Foto’s.

Maak kennis met virtuele realiteit en wat de toekomst brengt.


Op dit moment is deze opleiding nog niet opgenomen in de planning voor september. Je kan je, geheel vrijblijvend, kandidaat stellen door het formulier ‘Ik stel mij kandidaat’ in te vullen. Een cursus mag opstarten vanaf 11 cursisten. Zodra dit aantal bereikt is krijg je een uitnodiging om je in te schrijven.


Lesmomenten:

Inschrijven ?
Klik op de cursusnaam!

B Di nm, 13u-16u Vlotter met nieuwe media
B Di nm, 13u-16u Nieuwe media update
Locatie: Dienstencentrum De Bolster, Maasmechelen (B)
Start/einde: week 07/09/20 tem week 25/01/21
Type opleiding: 100% contact onderwijs
Prijs: € 55 per module (cursus in zw/w is inbegrepen)
Extra kosten: cursus in kleur € 5 (optioneel), Adobe CC abonnement

Als cursist heb je recht op gratis thuisgebruik van MS Office 365 en je hebt de mogelijkheid om een Adobe CC jaarabonnement aan te schaffen aan € 75 via onze partner.

Vragen? Meer info? Een oriënterend gesprek?
Maak een afspraak met Annick Mens, coördinator ICT en Digitale fotografie opleidingen. Mail naar annick.mens@limburg.be.