(Hulp)kok

 Basis keuken | Initiatie warme keuken | Initiatie koude keuken

Initiatie warme keuken

INHOUD

  • Basishandelingen inoefenen
  • Voorbereiden van warme gerechten
  • Voorbereiden van groeten, fruit, vis, vlees en gevogelte
  • Bereiding van warme basissauzen, fonds en warme soepen
  • Bereidingen schikken op een bord

Koude keuken

INHOUD

  • Basishandelingen inoefenen
  • Voorbereiden van koude gerechten
  • Voorbereiden van groenten, fruit, vis, schaal- en schelpdieren, vlees en gevogelte
  • Inoefenen van koude basisbereidingstechnieken, gelatines, samengestelde salades, marinades, koude sauzen en soepen.
  • Bereidingen garneren, koud buffet samenstellen
  • Veilig en hygiënisch werken
 Basis koken | Italiaans | Nagerechten

Basis keuken

INHOUD

  • Overzicht keukenuitrusting
  • Verantwoord kiezen, kopen, gebruiken en bewaren voedingsmiddelen
  • Juiste snijtechniek
  • Groeten en fruit voorbereiden
  • Ingrediënten afwegen en klaarzetten
  • Veilig en hygiënisch werken

Italiaans

INHOUD

  • Italiaanse keuken wordt verkend
  • Italiaanse specialiteiten
  • Zelf pasta maken in alle vormen
  • Italiaans 4-gangenmenu’s voorbereiden/maken
  • Veilig en hygiënisch werken

Nagerechten

INHOUD

  • Juiste technieken toepassen
  • Koude en warme hoteldesserts en banketgebak
  • Decoratie- en dresseertechnieken
  • Nagerechten opbouwen, dresseren en versieren
 Dagschotels met vis | Dagschotels met vlees en gevogelte

Dagschotels met vlees en gevogelte

INHOUD

  • Je bezit reeds enige keuken- en kookkennis
  • Recepten lezen en begrijpen
  • De juiste producten klaarzetten en diverse bereidingen met vlees en gevogelte uitvoeren
  • Veilig en hygiënisch werken

Dagschotels met vis

INHOUD

  • Vis op het menu
  • Visrecepten lezen en begrijpen
  • Producten met de juiste technieken voorbereiden en diverse visbereidingen maken
  • Veilig en hygiënisch werken
 Visgerechten | Vleesgerechten

In deze cursus gaan we een stap verder, als keukenverantwoordelijke ben je over de hele keuken verantwoordelijk: opstellen van menu kaarten, onderhoud, koken, controleren… De keukenverantwoordelijke is de motor van de keuken.

INHOUD

  • Richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven
  • De lokan en keukenmaterialen onderhouden
  • De lokalen en het zaalmaterieel onderhouden
  • Over de sector een algemeen beeld opbouwen
  • Basisbereidingen in de keuken uitvoeren
  • Onder begeleiding de voorbereidende werkzaamheden voor de dienst uitvoeren
  • Onder begeleiding warme maaltijden bereiden
  • Onder begeleiding koude maaltijden bereiden
  • Maaltijden met vlees en gevogelte bereiden
  • Maaltijden met vis bereiden
  • Nagerechten bereiden
  • Gerechten met vis bereiden
  • Gerechten met vlees bereiden
  • Streekgerechten bereiden
  • Aan de kaart werken
  • Onder begeleiding een zaal klaarzetten
  • Onder begeleiding de omgang met gasten verzorgen
  • Onder begeleiding gasten bedienen
  • Onder begeleiding de werkzaamheden in de zaal uitvoeren
  • Veiligheid en hygiëne naleven
  • Voorraadbeheer beheersen
  • Elementen uit de wetgeving beschrijven
  • Beroepsreglementering toepassen
  • Het veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken organiseren
  • Voeding- en drankencontrole bewaken

Verplichte kledij keuken PCVO Limburg 30 € (bij eerste inschrijving). Veiligheidsschoenen zijn ook verplicht doch niet inbegrepen in de prijs. De ingrediënten worden iedere les afgerekend bij de leerkracht

Semesteropleiding

Inschrijvingsgeld

sept – jan | jan – jun

€ 280 (lesgeld € 120 + cursuskost/ingrediënten € 160)
Verplichte kledij in de keuken: 30 €. Veiligheidschoenen verplicht doch niet in prijs inbegrepen.