(Hulp)kok

NIEUW ! HULPKOK
Er is een gebrek aan goed opgeleide koks! Voel jij je geroepen om aan de slag te gaan als kok in de horeca? Of wil je toch de stap wagen om een carrièreswitch te maken. Meer info over onze opleiding i.s.m. VDAB kan je bekomen via Marc Stevens +32 (0)495 57 41 04.

 Basis keuken | Initiatie warme keuken | Initiatie koude keuken

Initiatie warme keuken

INHOUD

  • Basishandelingen inoefenen
  • Voorbereiden van warme gerechten
  • Voorbereiden van groeten, fruit, vis, vlees en gevogelte
  • Bereiding van warme basissauzen, fonds en warme soepen
  • Bereidingen schikken op een bord

Koude keuken

INHOUD

  • Basishandelingen inoefenen
  • Voorbereiden van koude gerechten
  • Voorbereiden van groenten, fruit, vis, schaal- en schelpdieren, vlees en gevogelte
  • Inoefenen van koude basisbereidingstechnieken, gelatines, samengestelde salades, marinades, koude sauzen en soepen.
  • Bereidingen garneren, koud buffet samenstellen
  • Veilig en hygiënisch werken
 Basis koken | Italiaans | Nagerechten

Basis keuken

INHOUD

  • Overzicht keukenuitrusting
  • Verantwoord kiezen, kopen, gebruiken en bewaren voedingsmiddelen
  • Juiste snijtechniek
  • Groeten en fruit voorbereiden
  • Ingrediënten afwegen en klaarzetten
  • Veilig en hygiënisch werken

Italiaans

INHOUD

  • Italiaanse keuken wordt verkend
  • Italiaanse specialiteiten
  • Zelf pasta maken in alle vormen
  • Italiaans 4-gangenmenu’s voorbereiden/maken
  • Veilig en hygiënisch werken

Nagerechten

INHOUD

  • Juiste technieken toepassen
  • Koude en warme hoteldesserts en banketgebak
  • Decoratie- en dresseertechnieken
  • Nagerechten opbouwen, dresseren en versieren
 Dagschotels met vis | Dagschotels met vlees en gevogelte

Dagschotels met vlees en gevogelte

INHOUD

  • Je bezit reeds enige keuken- en kookkennis
  • Recepten lezen en begrijpen
  • De juiste producten klaarzetten en diverse bereidingen met vlees en gevogelte uitvoeren
  • Veilig en hygiënisch werken

Dagschotels met vis

INHOUD

  • Vis op het menu
  • Visrecepten lezen en begrijpen
  • Producten met de juiste technieken voorbereiden en diverse visbereidingen maken
  • Veilig en hygiënisch werken
 Visgerechten | Vleesgerechten

In deze cursus gaan we een stap verder, als keukenverantwoordelijke ben je over de hele keuken verantwoordelijk: opstellen van menu kaarten, onderhoud, koken, controleren… De keukenverantwoordelijke is de motor van de keuken.

INHOUD

  • Richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven
  • De lokan en keukenmaterialen onderhouden
  • De lokalen en het zaalmaterieel onderhouden
  • Over de sector een algemeen beeld opbouwen
  • Basisbereidingen in de keuken uitvoeren
  • Onder begeleiding de voorbereidende werkzaamheden voor de dienst uitvoeren
  • Onder begeleiding warme maaltijden bereiden
  • Onder begeleiding koude maaltijden bereiden
  • Maaltijden met vlees en gevogelte bereiden
  • Maaltijden met vis bereiden
  • Nagerechten bereiden
  • Gerechten met vis bereiden
  • Gerechten met vlees bereiden
  • Streekgerechten bereiden
  • Aan de kaart werken
  • Onder begeleiding een zaal klaarzetten
  • Onder begeleiding de omgang met gasten verzorgen
  • Onder begeleiding gasten bedienen
  • Onder begeleiding de werkzaamheden in de zaal uitvoeren
  • Veiligheid en hygiëne naleven
  • Voorraadbeheer beheersen
  • Elementen uit de wetgeving beschrijven
  • Beroepsreglementering toepassen
  • Het veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken organiseren
  • Voeding- en drankencontrole bewaken

Verplichte kledij keuken PCVO Limburg 30 € (bij eerste inschrijving). Veiligheidsschoenen zijn ook verplicht doch niet inbegrepen in de prijs. De ingrediënten worden iedere les afgerekend bij de leerkracht

Semesteropleiding

Inschrijvingsgeld

sept – jan | jan – jun

€ 280 (lesgeld € 120 + cursuskost/ingrediënten € 160)
Verplichte kledij in de keuken: 30 €. Veiligheidschoenen verplicht doch niet in prijs inbegrepen.