Zaalhulp

In deze module onderhoud en maakt (mastiek) van zaalmateriaal of –meubilair schoon; hij helpt bij de mise-en-place meubilair en materiaal (schikt tafels en stoelen); hij legt linnen en plooit servetten; hij plaatst borden, bestek en vaatwerk; hij decoreert zaal en tafels (tafelversieringen, bloemen, e.a.);hij helpt bij de mise-en-place dienstmateriaal (brood, boter, warmplaatjes, linnen, e.a.); hij helpt bij de mise-en-place voor aperitieven, nagerechten en koffie, plus toebehoren (aperitiefhapjes, kaasplank, mignardises, dressings, fruitsalades, …). Tijdens de dienst brengt hij de gerechten en benodigdheden aan in opdracht van de rangleider; hij ruimt af (commis de suite of suiteur: haalt gerechten af in de keuken en brengt deze naar de diensttafel; commis débrasseur: ruimt de diensttafel af en brengt de borden en gebruikte benodigdheden naar de spoelkeuken). Na de dienst ruimt hij de tafels af en doet de mise-en-place voor de volgende dienst; hij schikt en bergt het bedieningsmateriaal op; hij zorgt voor de orde en netheid in de zaal; hij neemt deel aan de voorbereiding en uitvoering van festiviteiten, banketten en buffetten.

In de opleiding Hulpkelner worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd met betrekking tot het bedienen van gasten en het uitvoeren van werkzaamheden in de zaal.

• NA DE OPLEIDING KAN DE CURSIST:

richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven, de lokalen en het zaalmaterieel onderhouden, over de sector een algemeen beeld weergeven, onder begeleiding de voorbereidende werkzaamheden voor de dienst uitvoeren, onder begeleiding een zaal klaarzetten, onder begeleiding de omgang met gasten verzorgen, onder begeleiding gasten bedienen, onder begeleiding de werkzaamheden in de zaal uitvoeren, de werkzaamheden in de zaal uitvoeren, eenvoudige zaalbereidingen voorbereiden, gasten bedienen


Semesteropleiding

Inschrijvingsgeld

sept – jan | feb – jun

per module: € 120 (80 Lt)