Automechanica

Je droomt ervan om autotechnieker te worden en Je wil je kansen op de arbeidsmarkt verhogen of je droomt ervan om automecanicien te worden! Of ben je gewoon een handige doe-het-zelver!
Dan is de opleiding Automechanica de gepaste opleiding voor jou.

PCVO Limburg helpt je een goede Autotechnieker te worden.

Onderhoud en herstellingen aan je wagen kosten vandaag heel wat geld. Doch wanneer je dit op de lange baan schuift gaat je wagen gebreken vertonen. Wij leren je alles over het onderhoud van je wagen, vervangingen van slijtage onderdelen, diagnose stellen, herstellingen uitvoeren en controle van de correcte werking.
Of de cursist opleiding volgt om l persoonlijke of beroepsgerichte redenen, doorheen de opleiding krijgen de lesmomenten vorm vanuit een  professionele benadering. Al onze cursisten zullen de vooropgestelde competenties moeten bereiken.
Alle modules bouwen we geleidelijke op wat de moeilijkheidsgraad betreft. De leerkrachten werken zo praktijkgericht mogelijk. De theoretische achtergrond-kennis die noodzakelijk is om te begrijpen waarom en wanneer bepaalde handelingen of technieken noodzakelijk zijn wordt geïntegreerd.
Tevens houden wij rekening met de individuele competenties tussen onze cursisten en hebben wij oog voor differentiatie tijdens jouw persoonlijk leertraject.

Onderhoudsmecanicien : als onderhoudsmecanicien personenwagens en bestelwagens voer je zelfstandig controles, herstellingen en vervangingen uit in het kader van onderhoud en sneldienstinterventies. Je volgt daarbij de voorschriften en regelgeving van de voertuigfabrikant.

Wat leer je?

 • onderhoudswerkzaamheden (smeermiddelen, filters, bougies, enz);
 • herstellingen en vervangingen (remmen, lampen, batterij, distributieriem, enz);
 • afleverings- en keuringscontrole;
 • onderhoud van klimaatregelsystemen (certificaat airco);
 • monteren van toebehoren (radio, trekhaak, gps)
 • de 5 eerste onderwerpen/lestijden hier beneden behoren tot ‘onderhoudsmecanicien’
 Banden voertuigen (60 lestijden)

In deze module leert de cursist banden van personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen (<3.5 ton) herstellen of vervangen, afwijkende slijtagepatronen interpreteren, wielen en banden demonteren, monteren en uitbalanceren. Er wordt steeds aandacht besteed aan de geldende veiligheids-, milieu- en kwaliteitsnormen.

 Onderhoud voertuigen (80 lestijden)

In deze module leert de cursist onderhoud op voertuigen uitvoeren volgens de voorschriften van de constructeurs. Hij leert ook voertuigen klaarmaken om af te leveren aan de klant en voertuigen controleren voor de technische keuring.

 Elektrische systemen voertuigen (60 lestijden)

In deze module leert de cursist basismetingen, herstellingen en vervangingen uitvoeren aan elektrische systemen van een voertuig.

 • Het voertuig klaarmaken in het kader van de werkzaamheden
 • Eenvoudige herstellingen aan en vervangingen van elektrische systemen uitvoeren in het kader van het onderhoud en sneldienstinterventies
  • onderdelen van het voertuig demonteren om achterliggende componenten te bereiken
  • onderdelen van het elektrische systeem herstellen en regelen
  • onderdelen herstellen of vervangen (solderen, batterij,..)
 • Eenvoudige toebehoren (autoradio in een voorbedraad voertuig, plug en play-systemen,…) monteren
 • Veilig werken
 Aandrijf en rollend gedeelte (100 lestijden)

In deze module leert de cursist basisherstellingen uitvoeren aan de aandrijflijn en het rollend gedeelte van voertuigen en slijtage-onderdelen vervangen.

 • Het voertuig klaarmaken in het kader van de werkzaamheden
 • Eenvoudige herstellingen en vervangingen uitvoeren aan het rollend gedeelte en aandrijflijn
  • basiskennis van inspuitsystemen
  • basiskennis van ontstekingssystemen
  • basiskennis van de ophanging van voertuigen
  • basiskennis van de werking van een servo-stuurinrichting
 • Veilig werken
 Veiligheid hybride en elektrische voertuigen niveau 1 (10 lestijden)

In deze module leert de cursist de algemene opbouw en werking van elektrische en hybride voertuigen kennen. Hij leert ook (in relatie tot de eigen werkzaamheden) de voornaamste risico’s kennen die verbonden zijn aan de onderdelen van deze aandrijfsystemen. Deze module bereidt de cursist voor op het afleggen van het officiële HEV I-examen bij een erkend testcentrum in functie van het behalen van de sectorale HEV-certificering “veiligheid” – niveau

 Verbrandingsmotoren (100 lestijden)

In deze module leert de cursist de oorzaken van mechanische storingen aan verbrandingsmotoren van voertuigen identificeren en de nodige vervangingen en herstellingen uitvoeren. Men leert ook complexe onderhouds- en herstellingswerkzaam-heden uitvoeren aan verbrandingsmotoren en de bijhorende systemen, dit met inschatting van kosten en herstellingstermijnen.

·        Oorzaken van mechanische en hydraulische storingen aan de verbrandingsmotor van het voertuig identificeren en de modaliteiten voor de reparatie bepalen

·        De mechanische en hydraulische onderdelen van verbrandingsmotoren herstellen of vervangen

·        Complexe onderhoudswerkzaamheden aan verbrandingsmotoren uitvoeren

·        Kosten en herstellingstermijnen inschatten en een kostenraming voor de interventie opmaken om aan zijn verantwoordelijke over te maken.

 Onderstel (100 lestijden)

In deze module leert men de oorzaken van mechanische, elektrische en hydraulische storingen aan vering, wielophanging, stuurinrichting, remsystemen met actieve veiligheidssystemen en carrosserieonderdelen van voertuigen en de nodige vervangingen en herstellingen uitvoeren met inschatting van kosten en herstellingstermijnen.

·        Oorzaken van mechanische, elektrische en hydraulische storingen aan de ophanging en het remsysteem van het voertuig identificeren en de modaliteiten voor de reparatie bepalen.

·        Ophangingen, remsystemen,… herstellen of vervangen

·        Complexe onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de ophanging en het remsysteem

 Elektriciteit en elektronica voertuigen (120 lestijden)

In deze module leert de cursist de oorzaken van elektrische storingen aan de verschillende systemen van voertuigen identificeren en repareren.

·        Het voertuig klaarmaken in het kader van de werkzaamheden

·        Oorzaken van elektrische storingen aan het voertuig identificeren en de modaliteiten voor de reparatie bepalen

·        mogelijke oorzaken van een storing in een elektrische kring (kabelbreuk, slecht contact,…) één na één uitsluiten rekening houdend met de basiskennis van de toegepaste elektronica. Canbus,……

·        meet- en diagnoseapparatuur correct gebruiken (foutcodes, parameterlijsten, multimeter,….

·        waarnemingen en meetresultaten correct interpreteren.

·        Starters en andere elektromotoren in het lage spanningssysteem vervangen of herstellen.

 Overbrengingssystemen (60 lestijden)

In deze module leert de cursist de oorzaken van mechanische, elektrische en hydraulische storingen aan koppelingen en overbrengingssystemen van voertuigen identificeren en de nodige vervangingen en herstellingen uitvoeren met inschatting van kosten en herstellingstermijnen. Men leert ook complexe onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan koppelingen en versnellingsbakken.

·        Grondige kennis van transmissie

·        Overbrengingen en koppelingen vervangen of herstellen

·        Complexe onderhoudswerkzaamheden uitvoeren

·        Installaties uitvoeren

 Comfort- en veiligheidssystemen (60 lestijden)

In deze module leert de cursist de oorzaken van mechanische, elektrische en hydraulische storingen aan comfort- en veiligheidssystemen van voertuigen identificeren en de nodige vervangingen en herstellingen uitvoeren met inschatting van kosten en herstellingstermijnen. Men leert ook complexe onderhoudswerkzaamheden aan klimaatbeheersingssystemen uitvoeren en complexe toebehoren monteren.

·        Montagerichtlijnen nauwkeurig toepassen

·        Het voertuig en het interieur tegen beschadigingen en vlekken beschermen

·        Toebehoren monteren, met toepassing van grondige kennis van het lezen van bedradingsschema’s van elektrische circuits

·        Trekhaken monteren met inbegrip van het inbouwen van extra regeleenheden ter bescherming van kringen, met toepassing van kennis van borgingstechnieken en grondige kennis van montagetechnieken

·        Oorzaken van mechanische, elektrische en hydraulische storingen aan comfort- en veiligheidssystemen van het voertuig identificeren en de modaliteiten voor de reparatie bepalen

 Motormanagement (100 lestijden)

In deze module leert men de oorzaken van elektrische storingen aan de verschillende motormanagementsystemen van verbrandingsmotoren van voertuigen identificeren en de nodige vervangingen en herstellingen uitvoeren met inschatting van kosten en herstellingstermijnen.

·        Oorzaken van elektrische storingen aan de verbrandingsmotor van het voertuig identificeren en de modaliteiten voor de reparatie bepalen

·        Elektrische onderdelen van verbrandingsmotoren herstellen of vervangen

 Veiligheid hybride en elektrische voertuigen niveau 2 (20 lestijden)

In deze module leert de cursist de opbouw en werking van hybride en elektrische voertuigen kennen en een veilige werkmethode toepassen bij het uitvoeren van werkzaamheden aan deze aandrijfsystemen. Deze module bereidt de cursist voor op het afleggen van het officiële HEV II-examen bij een erkend testcentrum in functie van het behalen van de sectorale HEV-certificering “veiligheid” – niveau 2.


Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen : als polyvalent mecanicien personenwagens en bestelwagens voer je zelfstandig diagnoses, herstellingen en vervangingen uit van mechanische, hydraulische of elektrische aard. Je volgt daarvoor de voorschriften en regelgeving van de voertuigfabrikant.

Wat leer je ?

 • stellen van diagnose bij storingen;
 • herstellen, afstellen en vervangen van eenvoudige en complexe onderdelen (distributieriem, aandrijflijn, overbrengingen);
 • motormanagementsystemen;
 • hybride- en elektrische voertuigen.
 • de 7 onderste onderwerpen/lestijden behoren tot ‘polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen’

Inschrijven

Jaarcursus  

Inschrijvingsgeld 

sept – jun

€ 300 per jaar