Van zaakvoerster naar student: Ambers grote stap naar een betere toekomst

Toen zij slechts 21 jaar was opende Amber Selter haar eigen horecazaak, maar door de aanhoudende lockdown tijdens de coronaperiode moest ze noodgedwongen de deuren sluiten. Amber solliciteerde voor een nieuwe job, maar stootte daarbij al snel op een wederkerend obstakel: haar gebrek aan een diploma secundair onderwijs.

De grens over

Al op heel jonge leeftijd wist Amber wat ze wilde: een eigen horecazaak. Ze volgde in Nederland een studie tot gastvrouw, die ze helaas niet helemaal afrondde. Ze verhuisde naar België en opende al snel haar eigen zaak in het Limburgse Peer. “De coronaperiode was heel zwaar: mijn zaak was veel dicht, de prijzen voor grondstoffen en energie stegen en op een bepaald moment heb ik de moeilijke beslissing moeten nemen om mijn zaak te sluiten.”

Amber ging op zoek naar een nieuwe job in België, maar met haar getuigschrift uit Nederland kwam ze niet ver. “Zelfs als kassamedewerker in een supermarktketen mocht ik niet starten, omdat mijn getuigschrift uit Nederland niet gelijkgesteld is aan een diploma secundair onderwijs in België. Ik zat in zak en as: van een succesvolle onderneemster ging ik plots naar een situatie van werkloosheid waar ik niet meteen uit weg geraakte, hoe hard ik ook wilde. Dus was er maar één oplossing: ik moest gaan voor dat diploma secundair onderwijs via het tweedekansonderwijs.”

Tijd voor actie

Amber googelde ‘tweedekansonderwijs’ en kwam al snel uit bij PCVO Limburg. “Ik maakte een afspraak met een trajectbegeleider en op het einde van dat gesprek heb ik mij meteen ingeschreven. Ik wilde niet bij de pakken blijven neerzitten. Ik ben nog jong, dus ik kan nog alle kanten uit zodra ik dat diploma secundair onderwijs op zak heb."

Amber combineert de algemene vakken die zij nodig heeft om haar diploma secundair onderwijs te behalen met een beroepsgerichte opleiding tot Medisch Administratief Assistent. “Ik koos voor deze opleiding omdat deze het meeste aansluit bij mijn interesses. Ik wil later graag werken met mensen en deze opleiding bereid me daarop voor. Na mijn afstuderen wil ik zeker aan de slag gaan als Medisch Administratief Assistent, maar mijn grote droom is om een verschil te maken met gedetineerden: hen begeleiden en coachen in hun traject om te reïntegreren in de maatschappij. Maar ik ben nu nog maar 25 jaar, dus ik wil vooral eerst nog veel kennis en ervaring opdoen."

Ambers advies

“Ga ervoor, absoluut! Grijp die kans. Het behalen van een diploma secundair onderwijs duurt op zich maar één of twee schooljaren, maar nadien is er zoveel mogelijk... Het was voor mij ook een moeilijke stap: van een job als succesvolle zaakvoerster terugkeren naar de schoolbanken. Gelukkig besefte ik al snel dat dit gewoon een grote stap was richting een betere toekomst en richting mijn droomjob."

 

Herken jij je in het verhaal van Amber?

> Ontdek de mogelijkheden van het tweedekansonderwijs